RATATOUILLE (ΡΑΤΑΤΟΥΙ)

Ratatouille (Ρατατούι)

Το Ratatouille (ρατατούι) είναι ένα γαλλικό πιάτο με λαχανικά και αρωματικά και καταγωγή από τη Νίκαια της Γαλλίας.

Μοιάζει με το ελληνικό μπριάμ και το χαρακτηριστικό του είναι ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται τα λαχανικά στο ταψί που μοιάζει με ντόμινο.

Ratatouille (Ρατατούι)
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ
  • 3 μελιτζάνες  φλάσκες μεσαίου μεγέθους
  • 6 ντομάτες
  • 3 κολοκύθια μεσαίου μεγέθους

 

Για τη σάλτσα:

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι λευκό, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • Αλάτι και Πιπέρι
  • 4 ντομάτες φρέσκες τριμμένες στον τρίφτη
  • φρέσκο βασιλικό
  • Λίγη ζάχαρη

 

Για τα μυρωδικά που θα βάλουμε πάνω από τα λαχανικά:

  • Ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό (8-10 φυλλαράκια) 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι της αρεσκείας σας
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτές ροδέλες (μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκύθια) προσέχοντας να είναι περίπου του ίδιου μεγέθους σε πάχος και σε διάμετρο

Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.. Ζεσταίνουμε  το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις τριμμένες τομάτες,  τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο

Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15 -20  λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το βασιλικό. Όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα στρόγγυλο ταψί.

Στη συνέχεια στρώσουμε τις ροδέλες των λαχανικών εναλλάξ τη μία δίπλα στην άλλη, εναλλάξ πάνω στη σάλτσα, ξεκινώντας από τα εξωτερικά τοιχώματα και συνεχίζοντας προς το κέντρο. Όταν τοποθετούμε τις ροδέλες προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο μοτίβο που θυμίζει το σχήμα του ντόμινο.

Όταν έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία προσθέτουμε το αλατοπίπερο και περιχύνουμε το φαγητό με τα μυρωδικά και  το ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για μία ώρα, στους 180⁰C.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, ώστε να πάρει χρώμα το φαγητό.

Το Ratatouille συνοδεύει θαυμάσια το κρέας και το ψάρι, αλλά είναι ιδανικό και ως κύριο, ελαφρύ φαγητό, ιδανικά όταν το συνοδεύουμε με κάποιο λευκό τυρί.