Για τη σάλτσα:
Για τα μυρωδικά που θα βάλουμε πάνω από τα λαχανικά:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτές ροδέλες (μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκύθια) προσέχοντας να είναι περίπου του ίδιου μεγέθους σε πάχος και σε διάμετρο
Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις τριμμένες τομάτες, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο
Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15 -20 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το βασιλικό. Όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα στρόγγυλο ταψί.
Στη συνέχεια στρώσουμε τις ροδέλες των λαχανικών εναλλάξ τη μία δίπλα στην άλλη, εναλλάξ πάνω στη σάλτσα, ξεκινώντας από τα εξωτερικά τοιχώματα και συνεχίζοντας προς το κέντρο. Όταν τοποθετούμε τις ροδέλες προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο μοτίβο που θυμίζει το σχήμα του ντόμινο.
Όταν έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία προσθέτουμε το αλατοπίπερο και περιχύνουμε το φαγητό με τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για μία ώρα, στους 180⁰C.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, ώστε να πάρει χρώμα το φαγητό.
Το Ratatouille συνοδεύει θαυμάσια το κρέας και το ψάρι, αλλά είναι ιδανικό και ως κύριο, ελαφρύ φαγητό, ιδανικά όταν το συνοδεύουμε με κάποιο λευκό τυρί.