Κομμάτια: 10
Για το κέικ
Για το σιρόπι λεμονιού
15' προετοιμασία - 45' ψήσιμο - Σύνολο: 1 ώρα
Για το αφράτο κέικ λεμονιού με τζίντζερ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με ένα σύρμα μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά εναλλάξ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το τζίντζερ και ανακατεύουμε ξανά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας και ισιώνουμε την επιφάνειά του. Ανασηκώνουμε τη φόρμα και την χτυπάμε δυνατά μια δυο φορές πάνω στον πάγκο για να φύγει ο αέρας από το μείγμα.
Βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει το κέικ τρυπώντας το κέντρο του με ένα λεπτό μαχαίρι· είναι έτοιμο όταν το μαχαίρι βγαίνει στεγνό και καθαρό.
Βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς.
Σιρόπι λεμονιού
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό λεμονιού και το μέλι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει σαν σιρόπι.
Ξεφορμάρουμε το κέικ, το τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα καλαμάκι για σουβλάκι και το περιχύνουμε με το σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο ώστε να προλαβαίνει να απορροφηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr https://bit.ly/3Qq5P7j