ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ GRAVY, ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΙΜΑ, ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΣ

Γαλοπούλα με σάλτσα gravy, γεμιστή με κιμά, ξερά φρούτα και καρπούς

Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα μας είναι μυρωδάτη από το βούτυρο και το φασκόμηλο και έχει πλούσια γέμιση με κιμά, ξερά φρούτα και καρπούς.

Τη σερβίρουμε με μια έξοχη σάλτσα gravy!

Γαλοπούλα με σάλτσα gravy, γεμιστή με κιμά, ξερά φρούτα και καρπούς
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γαλοπούλα

  •  1 γαλοπούλα περίπου 4 κιλά
  •  150 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
  •  1/2 μάτσο φρέσκο φασκόμηλο, πολύ ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  •  500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα
  •  100 γρ. ξερά βερίκοκα + 100 γρ. αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα και μουλιασμένα σε 100 ml κονιάκ για 1 ώρα
  •  6 κάστανα, βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  •  2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
  •  100 γρ. ρύζι Καρολίνα
  •  150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1/3 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το gravy

  •  1 καρότο, σε φέτες
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  500 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  •  500 ml σπιτικός ζωμός κότας
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδας
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Γαλοπούλα

Για να ετοιμάσουμε τη γεμιστή γαλοπούλα, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το φασκόμηλο και αλατοπίπερο, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.

Αλείφουμε καλά με το μείγμα τη γαλοπούλα στην επιφάνεια αλλά και κάτω από το δέρμα και την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση

Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το βούτυρο και το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μισοψηθεί το ρύζι.

Προσθέτουμε τα κάστανα και τα κουκουνάρια και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα ξερά φρούτα με το κονιάκ, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Ψήσιμο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας. Αν θέλουμε, κλείνουμε το άνοιγμα με 2 οδοντογλυφίδες.

Βάζουμε τη γαλοπούλα σε γάστρα μαζί με τα 500 ml ζωμό της σάλτσας.

Καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε, αλείφοντας κάθε μισή ώρα τη γαλοπούλα με τα υγρά της γάστρας, για περίπου 2½ ώρες.

Ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Ελέγχουμε αν έγινε: Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που «τρέχει» είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.

Σάλτσα gravy

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καρότο με το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τα υγρά του ψησίματος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα.

Τη σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι μέσα σε άλλο κατσαρολάκι και τη βάζουμε να βράσει για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Αδειάζουμε το gravy σε σαλτσιέρα.

Σερβίρουμε τη γεμιστή γαλοπούλα σε πιατέλα, τη στολίζουμε αν θέλουμε, με λίγο δεντρολίβανο και φρούτα του δάσους και δίπλα τη σάλτσα.

 

Πηγή: gastronomos.gr Γαλοπούλα με σάλτσα gravy, γεμιστή με κιμά, ξερά φρούτα και καρπούς