ΕΙΣΑΙ KITCHEN NEWBIE; ΤΟ SOUS VIDE ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ!

Είσαι kitchen newbie; Το sous vide είναι η τεχνική που δεν σου αφήνει περιθώριο λάθους!

Είσαι kitchen newbie;

Το sous vide είναι η τεχνική που δεν σου αφήνει περιθώριο λάθους!

Μπορεί να λατρεύω τη γαστρονομία και να προσπαθώ να ενημερώνομαι συνεχώς για τα food trends που «παίζουν», ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω πως η σχέση μου με τη μαγειρική, δεν είναι και η καλύτερη.

Βλέπεις, μπορεί να ζω μόνη μου εδώ και έξι χρόνια, αλλά νιώθω πως είμαι ακόμη αρχάρια σε ό,τι αφορά στο μαγείρεμα. Διότι όσες φορές έχω προσπαθήσει να ετοιμάσω ένα gourmet πιάτο στο σπίτι ή ακόμη και κάποια από τις κλασικές συνταγές της μητέρας μου, πάντα έχει συμβεί κάποιο μικρό λάθος, που κάνει το τελικό αποτέλεσμα… ολίγον τι απογοητευτικό.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που είσαι αρχάρια στη μαγειρική ή απλώς δεν «το έχεις», σου έχω καλά νέα. Για την ακρίβεια, σου έχω μία τεχνική μαγειρικής που όχι μόνο θα σε οδηγήσει σε απολαυστικά, gourmet αποτελέσματα, αλλά δεν αφήνει περιθώριο λάθους, ακόμη και αν μπαίνεις για πρώτη φορά στην κουζίνα.

Ο λόγος για τη μέθοδο μαγειρέματος sous vide, μία εύκολη τεχνική που στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον, μου απέδειξε ότι τελικά, η μαγειρική δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Το τι είναι η μέθοδος μαγειρέματος sous vide και το πώς θα γίνεις expert σε αυτήν, θα το ανακαλύψεις αμέσως -και με ευχαριστείς μετά!

Μα τι σημαίνει, τελικά, sous vide και τι θα μαγειρέψεις με αυτήν τη μέθοδο;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή από τι είναι η τεχνική sous vide και τι σημαίνει. Μπορεί, λοιπόν, να έχει «ψαγμένο» όνομα, αλλά είναι απλή. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μία εύκολη μέθοδο μαγειρέματος σε κενό αέρος, για ένα σύστημα αργού μαγειρέματος τροφών, που αποτελεί μία επιλογή την οποία προτιμούν πολλοί σεφ ανά τον κόσμο. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως «επινοήθηκε» στη Γαλλία, που φημίζεται για τη γαστρονομία της. Συγκεκριμένα, καθιερώθηκε από τον Γάλλο σεφ Georges Pralus, όταν αναζητούσε έναν τρόπο για να ψήνει το φουά γκρα, χωρίς αυτό να «μαζεύει».

«Και τι μπορώ να μαγειρέψω με τη μέθοδο sous vide;», θα με ρωτήσεις. Από κρεατικά, μέχρι πουλερικά, αβγά, λαχανικά και θαλασσινά. Σχεδόν τα πάντα δηλαδή. Με λίγα λόγια, θα ετοιμάσεις από ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες, μέχρι λαχταριστό φιλέτο κοτόπουλο, σολομό ή ακόμη και πατάτες ποσέ με βούτυρο!

Τα απαραίτητα sous vide cooking εργαλεία για ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα

Βέβαια, μπορεί η μέθοδος sous vide να σου εγγυάται ένα gourmet αποτέλεσμα επαγγελματικών προδιαγραφών στο σπίτι, ακόμη και αν είσαι αρχάρια στη μαγειρική, ωστόσο, για να το έχεις, θα χρειαστείς στην κουζίνα σου και τα κατάλληλα cooking εργαλεία. Ρίξε, λοιπόν μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί, για να δεις τα δικά μου sous vide must που βρήκα στο Cook-Shop.

Αρχικά, προμηθεύτηκα ένα ανοξείδωτο ηλεκτρικό σκεύος μαγειρέματος sous vide που μαγειρεύει τέλεια κρέας, ψάρι και λαχανικά χωρίς να τα στεγνώνει και χωρίς λιπαρά. Τα στοιχεία-«κλειδιά» που κάνουν τη διαφορά σε αυτήν τη συσκευή, είναι το ότι μου επιτρέπει να ελέγχω με ακρίβεια και ηλεκτρονικά τη θερμοκρασία, καθώς και ότι διαθέτει αφαιρούμενο αντικολλητικό μπολ, ηχητικό σήμα και χρονόμετρο 24 ωρών, οθόνη LED και λυχνία λειτουργίας

Σειρά είχαν, φυσικά, οι απαραίτητες σακούλες. Στο cookshop.gr βρήκα σακούλες sous vide σε ρολό για τέλειες μπριζόλες, ομοιόμορφα ψημένες, ζουμερές και τρυφερές, ενώ μπορείς να βρεις και απλές σακούλες sous vide σε τεμάχια για μαγειρική αστέρων στο σπίτι και για τη διατήρηση, την προετοιμασία ή και την αποθήκευση του γεύματος, χωρίς να επηρεάζεται η γεύση ή το άρωμά του.

Ολοκληρωμένο και επαγγελματικού επιπέδου sous vide αποτέλεσμα χωρίς σακουλοποιό, βέβαια, δεν γίνεται. Βλέπεις, ένας σακουλοποιός για sous vide αφαιρεί αυτόματα τον αέρα από τις ειδικές σακούλες και τις σφραγίζει αεροστεγώς.

Για να καταλάβεις πώς θα χρησιμοποιήσεις όλα τα παραπάνω cooking εργαλεία, αρκεί να αναλογιστείς τι ακριβώς προβλέπει η μέθοδος sous vide. Αρχικά, λοιπόν, θα τοποθετήσεις σε μία ειδική σακούλα την πρώτη ύλη (για παράδειγμα κρέας ή ψάρι) και θα αφαιρέσεις εντελώς τον αέρα με τον σακουλοποιό. Στη συνέχεια, θα βυθίσεις τη σακούλα με το τρόφιμο στο ελεγχόμενης θερμοκρασίας ζεστό νερό της συσκευής sous vide και θα τη διατηρήσεις εκεί για όση ώρα ορίζει η εκάστοτε συνταγή.

Extra tips: Όταν θα είναι έτοιμο το υλικό, μπορείς να ολοκληρώσεις το μαγείρεμα με «θωράκισμα» στο τηγάνι για τον σχηματισμό κρούστας! Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις στη σακούλα κενού αέρος καρυκεύματα, βούτυρο, λάδι ή βότανα για να δώσεις έξτρα γεύση στο φαγητό σου. Διότι με αυτήν τη μέθοδο μαγειρέματος η τροφή βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα μπαχαρικά και δεν εξατμίζονται τα υγρά των υλικών. Έτσι, απορροφώνται καλύτερα τα αρώματα και οι γεύσεις!

Τα πλεονεκτήματα του μαγειρέματος σε κενό αέρος που κάνουν τη διαφορά

Αν δεν σε έπεισα ακόμη να πεις «ναι» στο sous vide, σκέψου ότι πρόκειται για μία μέθοδο μαγειρέματος που εκτός από νόστιμα και ζουμερά πιάτα, σου παρέχει, επίσης, γεύματα υψηλής διατροφικής αξίας. Και για εσένα που όλη μέρα «τρέχεις» και δυσκολεύεσαι να ετοιμάζεις καθημερινά κάτι tasty και υγιεινό, είναι μεγάλη υπόθεση!

Βλέπεις, με το αργό μαγείρεμα σε κενό αέρος διατηρούνται τα ιχνοστοιχεία που είναι διαλυτά στο νερό και κυρίως, οι βιταμίνες. Διότι στο κενό αέρος δεν συμβαίνει οξείδωση, με αποτέλεσμα οι γεύσεις και οι βιταμίνες των τροφών να παραμένουν ανέπαφες. Αυτή η μέθοδος είναι, μάλιστα, σημαντική κατά τους διατροφολόγους γιατί -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκειά της δεν γίνεται ζύμωση, οπότε τα φαγητά γίνονται και πιο εύπεπτα.

Μάλιστα, οτιδήποτε και αν μαγειρέψεις με αυτήν τη μέθοδο, όταν η διεργασία της τροφής ολοκληρωθεί, μπορείς να κρατήσεις τον ζωμό από την επεξεργασία για να φτιάξεις μία πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά σάλτσα!

Η σχέση με τη μαγειρική είναι κάτι που «χτίζεται». Είτε δεν «το έχεις» με το μαγείρεμα, είτε απλώς δεν σου αρέσει να μαγειρεύεις ή δεν διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο, αυτό που αξίζει να θυμάσαι όμως, είναι πως η μαγειρική δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Και αρκούν μερικές «έξυπνες» προσθήκες στην κουζίνα, δηλαδή τα κατάλληλα cook shop «εργαλεία», για να έχει η κάθε kitchen newbie, όπως εγώ και εσύ, την ευκαιρία να εξαλείψει κάθε πιθανότητα λάθους στο επόμενο «ψαγμένο» ή κλασικό, μαμαδίστικο πιάτο που θα τολμήσει να ετοιμάσει. Διότι με το sous vide, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο!

#EnjoyCooking

Πηγή : Είσαι kitchen newbie; Το sous vide είναι η τεχνική που δεν σου αφήνει περιθώριο λάθους! - Queen.gr