ΕΥΚΟΛΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ

Εύκολο τιραμισού σε ποτήρι

Ξέρατε ότι η 1η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Καφέ; Άλλο που δεν θέλαμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε ένα εύκολο τιραμισού σε ποτήρι!

Εύκολο τιραμισού σε ποτήρι
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  200 ml γάλα φρέσκο
  •  1 μονός εσπρέσο ή 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές σε σκόνη
  •  12-18 σαβαγιάρ
  •  2 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  270 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
  •  1 κεσεδάκι (250 γρ.) τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  60 γρ. άχνη ζάχαρη
  •  κακάο για πασπάλισμα

5' προετοιμασία -  15' παρασκευή -  4 ώρες αναμονή -  Σύνολο: 4 ώρες και 20'

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τον εσπρέσο ή τον στιγμιαίο καφέ και αποσύρουμε πριν βράσει. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το κονιάκ.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (περίπου σαν γιαούρτι και όχι σφιχτή σαντιγί).

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το μασκαρπόνε με ένα σύρμα ώστε να μαλακώσει και να γίνει σαν αλοιφή.

Απαλά ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος μέσα στο μασκαρπόνε ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα.

Βουτάμε 6 σαβαγιάρ στο μείγμα γάλακτος-καφέ-κονιάκ και τα τοποθετούμε στον πάτο από 6 γυάλινα ποτήρια σπάζοντάς τα στη μέση για να χωρέσουν. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κρέμας.

Συνεχίζουμε με σαβαγιάρ βουτηγμένα επίσης στο μείγμα του καφέ και από πάνω βάζουμε άλλη μία στρώση κρέμας. Ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού μπορεί να χωρέσει άλλη μία στρώση από σαβαγιάρ και κρέμα.

Σκεπάζουμε ένα ένα τα ποτήρια με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή καλύτερα όλο το βράδυ, ώστε να «ζυμωθούν» καλά οι γεύσεις και τα αρώματα.

Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μπόλικο κακάο.

Μυστικά: Αυτή είναι μια εύκολη συνταγή για τιραμισού, χωρίς αυγά. Διατηρείται για περίπου 4 μέρες στο ψυγείο. Το κακάο το βάζουμε πάντα την τελευταία στιγμή, πριν το σερβίρισμα, γιατί αλλιώς τραβάει υγρασία στο ψυγείο και νοτίζει.

 

Πηγή: gastronomos.gr https://bit.ly/3Trjxt4