ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΨΗΤΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ, ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Κοτόπουλο ψητό με κυδώνια, στη γάστρα
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

ΥΛΙΚΑ

*Για 4 - 6 μερίδες

1 φλιτζάνι φρεσκοτρυμμένος ψυμός πορτοκαλιού

1 φλιτζάνι λευκό γλυκό κρασί (π.χ. Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου)

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά –θα τη βρείτε στα φυτώρια)

4 μεγάλα κυδώνια, καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα το καθένα στα τέσσερα

1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1½ κιλού, κομμένο σε μερίδες

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, φρσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουτ. γλυκού κόλιναδρο σε σκόνη 1

½ κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Ελαφρώς γλυκίζον, γεμάτο αρώματα και με έναν συνδυασμό που εκπλήσσει, το κοτόπουλο με κυδώνια θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο κυριακάτικο τραπέζι ή σε ένα κάλεσμα. Εκμεταλλευτείτε την πληθώρα κυδωνιών αυτή την εποχή.

Προετοιμασία: 45΄

Ψήσιμο: 45΄ - 55΄

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζω το χυμό πορτοκαλιού, το γλυκό κρασί, την καστανή ζάχαρη, τα φυλλαράκια αρμπαρόριζας (αν τα χρησιμοποιήσω), και τα κομμάτια των κυδωνιών και τα βράζω σε χαμηλή φωτιά και με κλεισμένη τη κατσαρόλα, για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Πλένω σκοπίζω και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τα κομμάτια του κοτόπουλου, σε δόσεις, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές. Τα πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και τον κόλιανδρο και τα αραδιάζω σε ένα μεγάλο ταψί που να τα χωρά άνετα. Βγάζω τα κυδώνια από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιώ σε μια γάστρα*, ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου. Βράζω το υγρό της κατσαρόλας όπου έβραζαν τα κυδώνια για 10 - 15 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μείνει το μισό. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη μουστάρδα, ανακατεύω και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια. Ψήνω το φαγητό για 45 - 50 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια κοτόπουλου να ψηθούν καλά μέχρι το κόκαλο. Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με πιλάφι.

* Σ’ αυτή τη συνταγή, έχω χρησιμοποιήσει κεραμική γάστρα της εταιρείας Romertopf (35 cm), η οποία διατίθεται στα καταστήματα Cookshop.