ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ GINGERBREAD

Μελομακάρονα με τα αρώματα του gingerbread

Αυτά τα μελομακάρονα δεν έχουν τα κλασικά μπαχαρικά

Αρωματίζονται με τα μπαχαρικά των μπισκότων τζίντζερμπρεντ: μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, μπαχάρι και τζίντζερ.

Μελομακάρονα με τα αρώματα του gingerbread
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

Υλικά

Κομμάτια: 40-50

Για τα μελομακάρονα

  •  300 ml χυμός πορτοκαλιού
  •  450 ml σπορέλαιο
  •  850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  40 γρ. άχνη ζάχαρη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  •  1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  •  1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  •  ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

  •  400 ml νερό
  •  600 γρ. ζάχαρη
  •  1 πορτοκάλι, κομμένο στα 2
  •  1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ, μήκους 2 εκ., κομμένο σε φέτες
  •  100 γρ. μέλι

Για το γαρνίρισμα

  •  μπόλικο χοντροτριμμένο καρύδι
  •  μέλι για το μέλωμα
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Διαδικασία

Σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύουμε ελαφρώς και τοποθετούμε στη φωτιά.

Αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό και αποσύρουμε.

Ρίχνουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Μελομακάρονα

Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό, το λάδι και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά μαζί με το τριμμένο μοσχοκάρυδο και την άχνη. Ανακατεύουμε ξανά.

Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μεμιάς και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει η ζύμη.

Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα και αν θέλουμε τα ακουμπάμε στην σαγρέ επιφάνεια του τρίφτη πιέζοντάς τα ελαφρώς ώστε να αποκτήσουν ανάγλυφο σχέδιο στη μία πλευρά τους.

Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά.

Σιρόπιασμα

Μόλις βγουν από τον φούρνο κι είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι λίγα λίγα, τα γυρνάμε με μια κουτάλα για 1 λεπτό περίπου και τα βγάζουμε σε σουρωτό, να στραγγίσουν.

Σερβίρισμα

Σε μια πιατέλα ραντίζουμε λίγο μέλι και πασπαλίζουμε λίγο χοντροκομμένο καρύδι, τοποθετούμε μια σειρά από μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε με μέλι και καρύδια. Από πάνω στρώνουμε άλλη μία σειρά μελομακάρονα και ούτω καθεξής.

 

Μυστικά : Προσοχή, μην παραζυμώσετε το μείγμα και διαχωριστεί το λάδι από τη ζύμη! Θέλει ένα απλό ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και αμέσως πλάθετε μελομακάρονα.

 

Πηγή: gastronomos.gr Μελομακάρονα με τα αρώματα του gingerbread