ΟΙ 10 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι 10 χρυσοί κανόνες της υγιεινής διατροφής

Οι 10 χρυσοί κανόνες της υγιεινής διατροφής   Προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά Κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα κάθε 3-4 ώρες Καταναλώνουμε τροφές από όλες τις ομάδες των τροφ...

Οι 10 χρυσοί κανόνες της υγιεινής διατροφής

 

  • Προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά
  • Κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα κάθε 3-4 ώρες
  • Καταναλώνουμε τροφές από όλες τις ομάδες των τροφίμων, προσέχοντας όμως να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριού σε 1- φορές την εβδομάδα.
  • Προτιμάμε τροφές που δεν επεξεργασμένες (Φρέσκα φρούτα και λαχανικά όσπρια κ.α) και καταναλώνουμε λιγότερο τις ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές (τρανς λιπαρά)
  • Καταναλώνουμε σπιτικό φαγητό κι όχι delivery.
  • Χρησιμοποιούμε αλάτι με μέτρο.
  • Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά.
  • Καταναλώνουμε με μέτρο τα λιπαρά και προτιμάμε τα «καλά» λιπαρά
  • Προσέχουμε να καταναλώνουμε σωστές μερίδες φαγητού
  • Φροντίζουμε να πίνουμε αρκετό νερό και να παραμένουμε ενυδατωμένοι.

 

Ομάδες τροφίμων

  • Δημητριακά, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες
  • Φρούτα, εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων, άλλα φρούτα καθώς και ξηρά φρούτα.
  • Λαχανικά
  • Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί .
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα - Γάλα, γιαούρτι, τυρί.
  • Λίπη, τα έλαια , τα γλυκά, ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσες, γλυκά, ανάλατοι ξηροί καρποί.