ΠΙΤΣΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΕΛΟ ΧΙΟΥ

Πίτσες με σπανάκι και μαστέλο Χίου
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

Υλικά

Για τη ζύμη:

αλεύρι σκληρό: 400 γρ.

νωπή μαγιά: 10 γρ.

ελαιόλαδο: 3 κουταλιές της σούπας

χλιαρό νερό: 250ml (περίπου)

αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού

Για τη γέμιση:

σάλτσα ντομάτα: 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού , έτοιμη ή σπιτική

μαστέλο: 350 γρ. κομμένο σε φετάκια Χίου

σπανάκι: 300 γρ. πλυμένο , καθαρισμένο και ζεματισμένο

ελαιόλαδο: 5 κουταλιές της σούπας

αλάτι: φρεσκοτριμμένο

πιπέρι: λίγο

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Χρόνος

Χρόνος Προετοιμασίας: 35’ (Αναμονή: 1 ώρα 30’)

Χρόνος Μαγειρέματος: 40’

Μερίδες: 8-10

Βήματα παρασκευής

  1. Σε μικρό μπολ διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε κατόπιν 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το «προζύμι» αυτό να φουσκώσει για 30’ σε χλιαρό μέρος.
  2. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι φτιάχνοντας ένα λοφάκι. Κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το μείγμα με τη διαλυμένη μαγιά. Προσθέτετε το λάδι και λίγο νερό ακόμη και αρχίζετε να σπρώχνετε το αλεύρι από τα πλαϊνά προς το κέντρο.
  3. Ζυμώνετε παίρνοντας σιγά σιγά το αλεύρι και όποτε χρειάζεται ρίχνετε νερό, μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη ελαστική που να δουλεύεται εύκολα και να μην κολλάει στα δάκτυλά σας. Φτιάχνετε μια μπάλα με τη ζύμη και τη βάζετε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι. Κάνετε με μαχαίρι δύο σχισμές σε σχήμα σταυρού. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε σε χλιαρό μέρος, μέχρις ότου διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
  4. Φτιάχνετε με τη ζύμη 4 βάσεις για πίτσα. Τις τοποθετείτε σε ταψί λαδωμένο και απλώνετε πάνω τους τη σάλτσα ντομάτας. Σοτάρετε το σπανάκι σε 2 κουταλιές λάδι και το μοιράζετε στις βάσεις. Κατόπιν, προσθέτετε από πάνω τα φετάκια του τυριού. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε τις πίτσες στους 200 °C για 30’ - 35’ περίπου.

 

Συνταγή από το I COOK GREEK.