ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ESPRESSO - ARABICA & ROBUSTA

Ποικιλίες Espresso - Arabica & Robusta

Οι  ποικιλίες Arabica και η Robusta είναι οι δύο βασικές ποικιλίες καφέ οι οποίες αν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια, έχουν αρκετές διαφορές.

Ποιες όμως είναι οι βασικές τους διαφορές; Ας τις ανακαλύψουμε!

Arabica

Η ποικιλία Arabica είναι η αρχαιότερη από τις δύο ποικιλίες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιθιοπία αλλά, όπως δηλώνει και η ονομασία της, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική Χερσόνησο.

Το φυτό καλλιεργείται σε υψόμετρα που φτάνουν μέχρι και τα 2.000 μέτρα γεγονός που κάνει την καλλιέργειά του αρκετή επίπονη, ανεβάζοντας και το κόστος παραγωγής και ως συνέπεια και το κόστος πώλησης.

Η Arabica έχει γεμάτη, απαλή γεύση,  είναι αρωματική με αυξημένη οξύτητα και πλούσιο αρωματικό φάσμα και συχνά παρουσιάζει σοκολατοειδείς ή φρουτώδεις αποχρώσεις.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεϊνη και ως συνήθως από αυτή παρασκευάζονται οι διάφοροι τύποι ελαφρού καφέ (mild coffees).

 

Robusta

Η ποικιλία Robusta μας έρχεται από την Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, αλλά η χώρα – συνώνυμη με αυτήν την ποικιλία δεν είναι άλλη από το Βιετνάμ.

Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και είναι σημαντικά ανθεκτική σε ασθένειες και παράσιτα λόγω της σχεδόν διπλάσιας ποσότητας καφεϊνης που περιέχει σε σχέση με την Arabica. Λόγω των παραπάνω η καλλιέργειά της θεωρείται ευκολότερη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φθηνότερη παραγωγή και πώληση του προϊόντος.

Η Robusta έχει πικρή, έντονη γεύση, η οποία μπορεί να αφήσει την αίσθηση των αρωμάτων της γης και των ξηρών καρπών, αλλά αυτό οφείλεται στην υψηλή της περιεκτικότητα σε καφεΐνη (περίπου 2,7%).

Ο Robusta συνήθως αξιοποιείται στην κατασκευή χαρμανιών για εσπρέσο ενώ χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ.