ΤΑ "ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

Τα "μαμαδίστικα" της Κατσαρόλας

Εκείνα τα λατρεμένα μαγειρευτά, με τη μοναδική σπιτίσια γεύση, που σιγόβραζαν τις Κυριακές μες στη σαλτσούλα τους, εκείνα τα λεμονάτα, τα ριγανάτα, τα κοκκινιστά, που συνοδεύονταν συνήθως από σπιτικό πουρέ, μακαρόνια ή πιλάφι, εκείνα τα ...

Εκείνα τα λατρεμένα μαγειρευτά, με τη μοναδική σπιτίσια γεύση, που σιγόβραζαν τις Κυριακές μες στη σαλτσούλα τους, εκείνα τα λεμονάτα, τα ριγανάτα, τα κοκκινιστά, που συνοδεύονταν συνήθως από σπιτικό πουρέ, μακαρόνια ή πιλάφι, εκείνα τα μαμαδίστικα φαγητά της κατσαρόλας, που κρατούν ακόμη την πρώτη θέση στην καρδιά μας, είχανε τα μυστικά τους...

 

Μοσχαράκι νουά ή λεμονάτο, κόκορας κοκκινιστός, χοιρινό κρασάτο… Ποια ήταν τα μυστικά της μαμάς και της γιαγιάς για τα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας που περνώντας από γενιά σε γενιά θριαμβεύουν ως τις μέρες μας;

• Καλή κατσαρόλα με βαρύ πάτο να εφάπτεται καλά στην εστία και να (σιγο)ψήνει ομοιόμορφα. Φαρδιά όσο πρέπει, ώστε να απλώνεται όσο χρειάζεται το κρέας ήτο πουλερικό και τα υπόλοιπα υλικά μας για να έχουν επαφή με τον πάτο.

• Προσεκτικό σοτάρισμα, ώστε να ροδίζουμε και να θωρακίζουμε τα υλικά, χωρίς να τα καίμε.

• Υγρά στοιχεία (νερό, ζωμός, ντοματοπολτός κ.λπ.) ίσα που να σκεπάζουν τα υλικά –δε φτιάχνουμε σούπα. Παρακολούθηση και συμπλήρωμα, όποτε χρειάζεται, νερού ή ζωμού, πάντα λίγο λίγο, μέχρι να ψηθεί όσο καλά θέλουμε το φαγητό.

• Ακολουθούμε με κριτικό μάτι τον υποδεικνυόμενο χρόνο των συνταγών. Εστία από εστία διαφέρει. Καμιά συνταγή δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πότε έδεσε ησαλτσούλα μας. Την προσέχουμε και της δίνουμε επιπλέον χρόνο, αν μας φαίνεται ακόμη υδαρής.

• Το ζουμερό και μαλακό φαγάκι θέλει υπομονή, μεράκι και αγάπη. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις χύτρες ταχύτητας –μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε χρόνο μαγειρέματος και ενέργειας, η φροντίδα μας όμως είναι που θα νοστιμίσει τελικά το φαγητό.

• Διαλέγουμε το σωστό κομμάτι κρέατος. Δεν είναι όλα τα μέρη του μοσχαριού, λόγου χάρη, κατάλληλα για όλες τις συνταγές με μοσχαράκι. Ρωτάμε τον κρεοπώλη τι προτείνει για το τάδε ή το δείνα πιάτο.

• Μακαρόνια, ρύζι και πατάτες τηγανητές, που ενδεχομένως συνοδεύουν το φαγητό, τα φτιάχνουμε προς το τέλος του κυρίως μαγειρέματος –χάνουν τη νοστιμιά τους αν μείνουν.