ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Χοιρινό με βότανα και σάλτσα δαμάσκηνου και κόκκινων φρούτων

Το παραδοσιακά χριστουγεννιάτικο χοιρινό, γίνεται ζουμερό και μυρωδάτο και μαγειρεύεται σε μια απίθανα γλυκοπικάντικη σάλτσα με ξερά δαμάσκηνα και κατακόκκινα φρούτα.

Δοκιμάστε το!

Χοιρινό με βότανα και σάλτσα δαμάσκηνου και κόκκινων φρούτων
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

Υλικά

Μερίδες: 8

  •  2.500 γρ. χοιρινό στρογγυλό - κιλότο σε ένα ενιαίο κομμάτι
  •  200 ml μπράντι
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  3 κόκκινα κρεμμύδια, σε λεπτά φετάκια
  •  1 κουτ. σούπας ξερό φασκόμηλο, τριμμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  300 γρ. δαμάσκηνα ξερά, απύρηνα μουλιασμένα σε 200 ml κόκκινο κρασί
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινα φρούτα του δάσους (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  •  2 κουτ. σούπας πετιμέζι
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για το χοιρινό με βότανα και σάλτσα δαμάσκηνου και κόκκινων φρούτων κάνουμε το εξής: Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, σβήνουμε με το μπράντι και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.

Τότε τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτουμε το φασκόμηλο και λίγο βραστό νερό, να μισοσκεπάσει το κρέας, και κλείνουμε με το καπάκι.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, γυρνώντας το κρέας πότε-πότε μέσα στο υγρό.

Πολτοποιούμε τα ξερά δαμάσκηνα μαζί με το κρασί και τα κόκκινα φρούτα και αδειάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα. Κρατάμε μερικά κόκκινα φρούτα στην άκρη για το σερβίρισμα.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την κανέλα και το πετιμέζι και ανακατεύουμε.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

Βάζουμε το κρέας σε μια μεγάλη πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Στολίζουμε αν θέλουμε με λίγα κόκκινα φρούτα και σερβίρουμε.

 

Πηγή: gastronomos.gr Χοιρινό με βότανα και σάλτσα δαμάσκηνου και κόκκινων φρούτων