ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 2 κιλά φρέσκα ψάρια (σκορπιούς, λαυράκια, διάφορα πετρόψαρα)
  • 6-8 γαρίδες
  • 10-12 μύδια και αχιβάδες
  • Λίγα καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί.
  • 2 κρεμμύδια σε κομμένα σε φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πράσο σε κομμάτια
  • 1 φινόκιο σε φέτες
  • 2 καρότα σε κομμάτια
  • 2-3 μέτριες ντομάτες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 10 γρ. σαφράν, διαλυμένο σε λίγο νερό
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο
  • 1 λίτρο βραστό νερό
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα ψάρια. Τα μεγαλύτερα τα κόβουμε σε κομμάτια.

Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σόταρουμε αρχικά το κρεμμύδι το σκόρδο, το πράσο, το φινόκιο, το καρότο και τις ροδέλες από τα καλαμάρια. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες με το μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι .

Προσθέτουμε το βραστό νερό και αφήνουμε για 10 -12 λεπτά.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και τα καλαμάρια, προσθέτουμε τα ψάρια, το σαφράν με το νερό του και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-7 λεπτά ακόμα.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τις γαρίδες , τα μύδια και τα κυδώνια και τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμα 5 λεπτά και μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα.

Για το σερβίρισμα

Αφαίρεσε τα θαλασσινά και τα ψάρια από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε ζεστή πιατέλα.

Σουρώνουμε το ζωμό και τον βάζουμε σε σουπιέρα.

Φρυγανίζουμε ψωμί. Τοποθετούμε από μια φέτα ψωμιού σε κάθε πιάτο, περιχύνουμε με ζωμό και στη συνέχεια σερβίρουμε τα θαλασσινά.