SOUS VIDE: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΟΥ «ΚΛΕΒΕΙ» ΧΡΟΝΟ

Sous vide: Η μέθοδος μαγειρέματος που σου εξασφαλίζει πολλές μερίδες, χωρίς να σου «κλέβει» χρόνο

Sous vide: Η μέθοδος μαγειρέματος που σου εξασφαλίζει πολλές μερίδες, χωρίς να σου «κλέβει» χρόνο

Πρέπει να δοκιμάσεις τη μέθοδο μαγειρέματος sous vide, την οποία καθιέρωσε ο Γάλλος σεφ, George Pralus, το 1974.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν υπάρχει κάτι που απολαμβάνεις πολύ στα γιορτινά τραπέζια, είναι το γεγονός πως έχεις τη δυνατότητα να μοιραστείς περισσότερο κοινό χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Εκτός, βέβαια, αν είσαι η οικοδέσποινα του τραπεζιού.

Διότι αυτό σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος από αυτήν την «ιεροτελεστία» θα το περάσεις μόνη στην κουζίνα, ετοιμάζοντας το γεύμα που θα μοιραστείτε. Και ειλικρινά, δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό από το να ακούς τις συζητήσεις ή τα αστεία της παρέας σου, ενώ δεν μπορείς να συμμετέχεις σε αυτά, επειδή παλεύεις με τα υλικά, τα τηγάνια και τα πιάτα.

Ωστόσο, πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα πως μπορείς να προσφέρεις ένα γεύμα επαγγελματικών προδιαγραφών στους καλεσμένους σου, χωρίς να στερηθείς την παρέα τους, εξαιτίας της χρονοβόρας προετοιμασίας που αυτό απαιτεί;

Αν η σκέψη και μόνο σε ενθουσιάζει, τότε πρέπει να δοκιμάσεις τη μέθοδο μαγειρέματος sous vide, την οποία καθιέρωσε ο Γάλλος σεφ, George Pralus, το 1974. Πρόκειται για μία απλή και εύκολη μέθοδο μαγειρέματος σε κενό αέρος, η οποία δεν αφήνει περιθώριο λάθους, διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά της πρώτης ύλης και σου χαρίζει ένα άκρως γευστικό και gourmet αποτέλεσμα.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα που περιλαμβάνει η μέθοδος sous vide, καθώς και τους «συμμάχους» που θα χρειαστείς για να την πραγματοποιήσεις στο σπίτι σου.

#1 Βάζοντας την πρώτη ύλη στα ειδικά σακουλάκια

Το πρώτο βήμα για να πραγματοποιήσεις τη μέθοδο sous vide είναι να τοποθετήσεις την πρώτη ύλη, δηλαδή το κρέας, το ψάρι, τα λαχανικά ή ό,τι άλλο θέλεις να μαγειρέψεις, στις ειδικές σακούλες για sous vide, τις οποίες μπορείς να βρεις σε τεμάχια και σε ρολό, είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, κατάλληλες για επαφή με τρόφιμα, ενώ αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες έως και 100°C μέχρι 4 ώρες. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις στη σακούλα τη μαρινάδα, το βούτυρο, το λάδι και τα καρυκεύματα, ώστε να απορροφηθούν ομοιόμορφα, όταν θα βάλεις τη σακούλα στο ειδικό ηλεκτρικό σκεύος μαγειρέματος.

 

#2 Ασφαλίζοντας την πρώτη ύλη με τον ειδικό σακουλοποιό

Αφού βάλεις την πρώτη ύλη στην ειδική σακούλα, θα χρειαστεί να την κλείσεις αεροστεγώς, αφαιρώντας τον αέρα που υπάρχει μέσα. Πώς θα το καταφέρεις; Χρησιμοποιώντας τον ειδικό σακουλοποιό, ο οποίος διαθέτει ένα αυτόματο σύστημα αφαίρεσης του αέρα από τη σακούλα, ενώ μπορεί και σφραγίζει απόλυτα τη σακούλα. Το συγκεκριμένο gadget έχει λειτουργία διακοπής αναρρόφησης για τα ευαίσθητα ή τα πιο ζουμερά φαγητά, ενώ περιλαμβάνει έναν ενσωματωμένο κόφτη για να κόβεις εύκολα τη σακούλα από το ρολό.

#3 Τοποθετώντας τις σακούλες στο κατάλληλο σκεύος για sous vide

Όταν θα έχεις ασφαλίσει καλά την πρώτη ύλη στις σακούλες με τη βοήθεια του ειδικού σακουλοποιού, θα είσαι έτοιμη να περάσεις στο κυρίως μέρος της sous vide μεθόδου. Και σε αυτό το σημείο θα χρειαστείς το ανοξείδωτο ηλεκτρικό σκεύος μαγειρέματος για sous vide, το οποίο μαγειρεύει τέλεια το κρέας, το ψάρι και τα λαχανικά, χωρίς να τα στεγνώνει, ενώ διατηρεί την υψηλή θρεπτική τους αξία. Τι θα κάνεις, λοιπόν; Θα τοποθετήσεις τις σακούλες στο ζεστό νερό της συσκευής και θα τις αφήσεις εκεί, για όση ώρα ορίζει η συνταγή του φαγητού που ετοιμάζεις, ρυθμίζοντας την επιθυμητή θερμοκρασία μαγειρέματος. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη συσκευή μαγειρεύει τα φαγητά σε χαμηλή θερμοκρασία, προσφέροντάς σου ένα τρυφερό και άκρως ζουμερό αποτέλεσμα.

#4 Προσφέροντας στην πρώτη ύλη μία τραγανή, λαχταριστή κρούστα

Το τέταρτο και τελευταίο βήμα της διαδικασίας αφορά στα φαγητά που θέλεις να έχουν ένα τραγανό αποτέλεσμα και είναι προαιρετικό. Αφού θα ολοκληρώσεις τα προηγούμενα βήματα, μπορείς να τοποθετήσεις σε ένα τηγάνι, την πρώτη ύλη που έχεις ετοιμάσει με τη μέθοδο sous vide και να την τηγανίσεις μέχρι να αποκτήσει τη λαχταριστή και crunchy κρούστα που επιθυμείς να έχει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η μέθοδος sous vide είναι ιδανική για τις φορές που θέλεις να ετοιμάσεις εύκολα πολλές μερίδες φαγητού, είτε πρόκειται για μοσχαρίσιες μπριζόλες, είτε για πατάτες ποσέ με βούτυρο. Και μπορεί να θεωρείς πως πρόκειται για μία εξεζητημένη μέθοδο γαστρονομίας όμως, στην πραγματικότητα αποτελεί μία πολύ απλή και εύκολη λύση, η οποία αναδεικνύει τη θρεπτική αξία, τη γεύση και το άρωμα των συνταγών σου, προσφέροντας ένα νόστιμο αποτέλεσμα επαγγελματικών προδιαγραφών.

Πηγή: Sous vide: Η μέθοδος μαγειρέματος που σου εξασφαλίζει πολλές μερίδες, χωρίς να σου «κλέβει» χρόνο - Queen.gr