ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

για τη ζύμη

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120γρ βούτυρο αγελάδος ανάλατο

75γρ άχνη ζάχαρη

2 κρόκοι αβγού

2 κ.σ. νερό κρύο

ασπράδι αβγού

για τη γέμιση

5 μεγάλα αβγά

150γρ ζάχαρη κρυσταλλική

80μλ φρέσκο χυμό λεμονιού

2 κ.σ. ξίσμα από ακέρωτα λεμόνια

150μλ κρέμα γάλακτος

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για τη ζύμη:

κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, το τρίβουμε με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε στο τέλος τους κρόκους και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά.. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Σε μια καθαρή επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου 3 χιλιοστά. Καλύπτουμε με τη ζύμη προσεχτικά την ταρτιέρα, χωρίς όμως να τεντώσουμε τη ζύμη και κόβουμε ό,τι περισσεύει από τις άκρες περνώντας τον πλάστη από πάνω. Τρυπάμε όλη την κάτω επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι και τη βάζουμε πάλι στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση:

με το μίξερ χειρός ή με τον αβγοδάρτη χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και το ξίσμα για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε ελαφρά να ενσωματωθεί. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 oC.

Καλύπτουμε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε μέσα φασόλια/ρεβίθια/ρύζι και ψήνουμεγια 10 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της με λίγο ασπράδι αβγού και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για 1 λεπτό .

Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 oC.

Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και ρίχνουμε προσεκτικά μέσα τη γέμιση.

Ψήνουμε την τάρτα για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι ίσα που να έχει πήξει. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει τουλάχιστον 2 ώρες.

Για να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.