TIPS ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ.

TIPS για  εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα.

Μπορεί η καθημερινή συνήθεια της μαγειρικής να γίνει και φροντίδα εξοικονόμησης ενέργειας;

Φυσικά και μπορεί!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μαγειρική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας . Είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε την οικογένειά μας αλλά και για να βρεθούμε κοντά με τους φίλους μας. Να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε και θέλουμε να προσφέρουμε.

Μπορεί όμως αυτή η καθημερινή συνήθεια  να γίνει και φροντίδα εξοικονόμησης ενέργειας;

Φυσικά και μπορεί! Υπάρχουν κάποια μικρά tips που αν  τα ακολουθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να χάσουμε από ένα άριστο μαγειρικό αποτέλεσμα!

Ποια είναι αυτά;

  • Φροντίζουμε ώστε τα μαγειρικά σκεύη που επιλέγουμε να εφαρμόζουν καλά στις εστίες της κουζίνας. Ένα σκεύος που δεν  εφαρμόζει σωστά,  θα καταναλώσει πολύ περισσότερο ρεύμα για να μαγειρέψει το φαγητό μας.

  • Είναι σημαντικό το σκεύος να έχει ίδιο μέγεθος ή λίγο μεγαλύτερο από την εστία της κουζίνας μας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε καλύτερη κατανομή και διατήρηση της θερμότητας χωρίς να έχουμε απώλεια ενέργειας.

  • Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας, ώστε το νερό ή το φαγητό να βράσει γρηγορότερα. Όταν φθάσει σε επίπεδο βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά απλά για να τον διατηρήσουμε.

 

 

  • Επενδύουμε σε χύτρα ταχύτητας, και την χρησιμοποιούμε όποτε η συνταγή το επιτρέπει.  Η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας  αλλά και προσωπικό χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Απενεργοποιούμε το φούρνο και το μάτι της κουζίνας λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Η εστία ή ο φούρνος διατηρούν την θερμότητα  για περίπου 10 λεπτά και με αυτό τον τρόπο εκμεταλλευόμαστε τη θερμότητα που υπάρχει χωρίς να επηρεάζουμε το φαγητό μας.

  • Επιλέγουμε να έχουμε κάποιο παράθυρο ανοιχτό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ώστε να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση του απορροφητήρα.

  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αποφεύγουμε να ανοίξουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, γιατί έχουμε μεγάλη απώλεια θερμότητας.