ΓΙΑΤΙ ΜΑΝΤΕΜΙ;

Γιατί Μαντέμι;

Γιατί ΜΑΝΤΕΜΙ; Είναι απλό. Γιατί κάνει τα κυριακάτικα φαγητά «λουκούμι», το σπιτικό ψωμί σαν της γιαγιάς, είναι ωραίο, κρατάει μια ζωή και μπορεί να απογειώσει γευστικά ακόμη και μια τηγανιά πατάτες. Μαντεμένια τσουκάλια, γάστρες, ...

Γιατί ΜΑΝΤΕΜΙ;

Είναι απλό. Γιατί κάνει τα κυριακάτικα φαγητά «λουκούμι», το σπιτικό ψωμί σαν της γιαγιάς, είναι ωραίο, κρατάει μια ζωή και μπορεί να απογειώσει γευστικά ακόμη και μια τηγανιά πατάτες.

Μαντεμένια τσουκάλια, γάστρες, κατσαρόλες και τηγάνια, που ανταποκρίνονταν άψογα στην επαφή τους με τη φωτιά και επιδείκνυαν εξαιρετική αντοχή στην καθημερινή χρήση, κυριαρχούσαν στα παλιότερα νοικοκυριά. Στις γάστρες από μαντέμι το φαγητό ψηνόταν ομοιόμορφα απ’ όλες τις πλευρές του, ακόμη κι αν οι φλόγες σιγόκαιγαν μόνο από κάτω του, χωρίς να χάνει τους χυμούς, που το νοστίμευαν.

Το μαντέμι ζητούσε χαμηλή φωτιά, θερμαινόταν αργά, μα μόλις έπιανε την πρέπουσα θερμοκρασία, τη διατηρούσε στα τοιχώματά του για μεγάλο διάστημα. Ήταν, με άλλα λόγια, σκεύος που εξοικονομούσε ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και «σκεύος της υπομονής», που έδινε χρόνο στις γεύσεις και τα αρώματα να ξεδιπλωθούν και να δεθούν μεταξύ τους.

Μετά το 1960-70, οπότε διαμορφώνεται σταδιακά ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους πιεστικούς ρυθμούς, το φαγητό-πακέτο και τα new age υλικά του, ο χυτοσίδηρος άρχισε να ξεχνιέται. Όχι απ’ όλους βέβαια. Οι καλοί, λαϊκοί μάγειροι και οι κορυφαίοι επαγγελματίες σεφ δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ.

Σήμερα, που η επιστροφή στην αυθεντικότητα γίνεται το μεγάλο ζητούμενο, η εξοικονόμηση ενέργειας το μεγάλο στοίχημα και το ωραίο, σπιτικό φαγητό η διαρκής επιθυμία, το μαντέμι κάνει εντυπωσιακό came-back. Γάστρες, χύτρες και ταψιά χυτοσιδήρου, με design κορυφαίο και διαχρονικό, σιγοψήνουν και πάλι θεσπέσια κυριακάτικα ψητά, χυλωμένα όσπρια και σπιτικά καρβέλια ζυμωτού ψωμιού, ενώ μαντεμένια τηγάνια απογειώνουν γευστικά ακόμη και μια τηγανιά πατάτες με αυγά.

Tip : Όταν αγοράζουμε μαντεμένιο σκεύος, προσέχουμε τις λεπτομέρειες: να εφαρμόζει τέλεια το καπάκι, να έχει σωστές λαβές και δουλεμένα φινιρίσματα και βέβαια να είναι στιβαρό