ΟΙ 10 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι 10 χρυσοί κανόνες της υγιεινής διατροφής

Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγιεινή διατροφή αφορά μόνο εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Μας αφορά όλους, γιατί με σωστή διατροφή βελτιώνουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την διάθεσή μας.

 

  • Προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά
  • Κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα κάθε 3-4 ώρες
  • Καταναλώνουμε τροφές από όλες τις ομάδες των τροφίμων, προσέχοντας όμως να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριού σε 1- φορές την εβδομάδα.
  • Προτιμάμε τροφές που δεν επεξεργασμένες (Φρέσκα φρούτα και λαχανικά όσπρια κ.α) και καταναλώνουμε λιγότερο τις ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές (τρανς λιπαρά)
  • Καταναλώνουμε σπιτικό φαγητό κι όχι delivery.
  • Χρησιμοποιούμε αλάτι με μέτρο.
  • Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά.
  • Καταναλώνουμε με μέτρο τα λιπαρά και προτιμάμε τα «καλά» λιπαρά
  • Προσέχουμε να καταναλώνουμε σωστές μερίδες φαγητού
  • Φροντίζουμε να πίνουμε αρκετό νερό και να παραμένουμε ενυδατωμένοι.

 

Ομάδες τροφίμων

  • Δημητριακά, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες
  • Φρούτα, εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων, άλλα φρούτα καθώς και ξηρά φρούτα.
  • Λαχανικά
  • Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί .
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα - Γάλα, γιαούρτι, τυρί.
  • Λίπη, τα έλαια , τα γλυκά, ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσες, γλυκά, ανάλατοι ξηροί καρποί.