ΤΟ «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Το «ουράνιο τόξο» των φρούτων και των λαχανικών

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το κοινό χρώμα που συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά κάθε άλλο από τυχαίο είναι.

Το χρώμα προκύπτει από τα λεγόμενα «φυτοχημικά» συστατικά , το κάθε ένα έχει διαφορετικές ουσίες και η κάθε μια από αυτές προσφέρει διαφορετικό όφελος

 

Όταν καταναλώνουμε  μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγιστοποιούμε τα οφέλη και θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από διαφορετικές ασθένειες.

Τι όμως σημαίνει το κάθε χρώμα

  • Κόκκινο

Περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά  όπως το κόκκινο μήλο, το καρπούζι, η φράουλα, το κεράσι, το ρόδι, η κόκκινη πιπεριά, η ντομάτα κ.α..

Η κύρια χρωστική ουσία στην οποία οφείλουν το χρώμα τους είναι το λυκοπένιο ενώ είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή, ρεσβερατρόλη και βιταμίνη C.

Η κατηγορία αυτή μας βοηθά να διατηρήσουμε υγιή καρδιά, καλή λειτουργία της μνήμης, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου και καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού μας συστήματος.

 

  • Πράσινο

Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε χλωροφύλλη  ουσία στην οποία οφείλουν το χρώμα τους καθώς και σε φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το πράσινο μήλο, το πράσινο σταφύλι, το αχλάδι,  το ακτινίδιο, το λαιμ, το μπρόκολο, το κολοκύθι, η πράσινη πιπεριά, το μαρούλι, το σπανάκι, το αγγούρι, το πράσινο φασολάκι, ο αρακάς, το πράσινο κρεμμύδι, ο μαϊντανός, ο άνηθος, το σέλινο, κα.

Η πράσινη κατηγορία  μας βοηθά  να διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και δυνατά δόντια και οστά.

 

  • Πορτοκαλί/Κίτρινο

Τα καροτενοειδή είναι υπεύθυνα για το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α & C  και ενισχύουν το αντισηπτικό μας σύστημα, βοηθούν στη σωστή λειτουργία της όρασης και ευεργετούν το δέρμα.

Μερικά από τα πορτοκάλι και κίτρινα φρούτα και λαχανικά είναι: τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα μανταρίνια, ο ανανάς, το πεπόνι, το καρότο και τα λεμόνια, οι  γλυκοπατάτες, οι κολοκύθες, οι πορτοκαλί ή κίτρινες πιπεριές πιπεριές, το καλαμπόκι, τα πορτοκάλια, οι μπανάνες κα.

  • Λευκά/καφέ

Πολλά φρούτα και λαχανικά δεν έχουν χρώμα στο εσωτερικό τους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι και θρεπτικά. Τα άσπρα φρούτα και λαχανικά περιέχουν τα ανθοξανθίνες και φλαβονοειδή και βοηθούν στη διατήρηση καλής καρδιαγγειακής υγείας, φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι βασική τους ιδιότητα είναι αντιοξειδωτική.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η πατάτα, το αχλάδι, η μπανάνα, το κουνουπίδι, το λευκό κρεμμύδι, το μανιτάρι, το πεπόνι, το ραπάνι, το φινόκιο,το σκόρδο κα.

 

  • Μωβ/μπλε

Οφείλουν το χρώμα τους στις ανθοκυανίνες, και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι πως έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Όσο πιο βαθύ το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά σε θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από αυτή την κατηγορία βοηθάει στο υγιές ουροποιητικό του σύστημα,  την ισχυρή την μνήμη, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και  προσφέρει υγιές και νεανικό το δέρμα.

Τα φρούτα και λαχανικά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το μπλε και μαύρο μούρο, το δαμάσκηνο, η βανίλια, το μαύρο σταφύλι, το μωβ λάχανο, η μελιτζάνα, το πατζάρι, τα σύκα, τα μύρτιλα κα.