ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

Υλικά για 8 άτομα

  • 1 χταπόδι μεγάλο
  • 1 σφηνάκι ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό
  • 1 σφηνάκι ελαιόλάδο
  • 1 κουταλιά σούπας ρίγανη
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε βαθύ ταψί απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω από αυτό τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βάζουμε το χταπόδι, αφού το έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά. Ραντίζουμε με το μπαλσάμικο και το κρασί και ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε τους κόκκους μπαχαρικών και τα δαφνόφυλλα.

Τυλίγουμε σφιχτά το χταπόδι στο αντικολλητικό χαρτί και το δένουμε με σπάγκο κουζίνας σαν καραμέλα. Τυλίγουμε στη συνέχεια σφιχτά με το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για δύο ώρες.

Προς το τέλος του ψησίματος, ανοίγουμε μια μικρή τρύπα και δοκιμάζουμε με λάμα μαχαιριού αν το χταπόδι έχει μαλακώσει. Αν χρειαστεί το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Όταν είναι έτοιμο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει. Στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια και το ραντίζουμε με λάδι, ξύδι, αλάτι και φεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ιδανικά το σερβίρουμε με ζεστή παπατοσαλάτα.