ΛΑΓΑΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

Λαγάνα Παραδοσιακή

Το αγαπημένο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας (και όχι μόνο) που δεν λείπει από κανένα παραδοσιακό τραπέζι!

Λαγάνα Παραδοσιακή
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ
  • 800 γρ αλεύρι σκληρό
  • 40 γρ νωπή μαγιά
  • 500 ml νερό
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Σουσάμι
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 100 ml χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με αναδευτήρι, έως ενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε 100γρ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 15-20 λεπτά ώστε να φουσκώσει.

Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε και το μείγμα με τη μαγιά το οποίο έχει ήδη φουσκώσει και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Όσο πιο πολύ επιμείνουμε στο ζύμωμα τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα. Όταν τελειώσουμε αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος και σε λαδωμένο μπολ για περίπου μιάμιση ώρα, ώστε να διπλασιάσει τον όγκο της.

Στη συνέχεια παίρνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα με λαδωμένα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το χωρίζουμε σε δύο μέρη και τοποθετούμε το κάθε ένα από αυτά στο ταψί αφού πρώτα έχουμε βάλει στη βάση του λαδόκολλα.

 Όταν τους δώσουμε το σχήμα που θέλουμε,  τις αλείφουμε με νερό και πασπαλίζουμε με το σουσούμι, το οποίο και πιέζουμε για να κολλήσει στην επιφάνεια. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου μισή ώρα, σκεπασμένες με πετσέτα και στη συνέχεια κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια με ένα πιρούνι.

Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C για περίπου μισή ώρα.