ΣΠΙΤΙΚΑ ΡΑΒΙΟΛΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Σπιτικά Ραβιόλι με Σπανάκι και Ρικότα σε σχήμα Καρδιάς

Σπιτικά, χειροποίητα ζυμαρικά που θα εντυπωσιάσουν όλους όσους τα δοκιμάσουν! Παίξτε με τα υλικά της γέμισης, δημιουργώντας κάθε φορά και κάτι νέο!

Extra tip! Μπορείτε να ετοιμάσετε περισσότερη ζύμη και να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, έτοιμη για την επόμενη δημιουργία σας.

Σπιτικά Ραβιόλι με Σπανάκι και Ρικότα σε σχήμα Καρδιάς
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

Για τη ζύμη:

200 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αυγά + 1 για άλειμμα

 

Για τη γέμιση:

350γρ. φύλλα σπανάκι

300γρ. τυρί ρικότα

Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

150γρ. παρμεζάνα

αλάτι και μαύρο πιπέρι

 

Για τη σάλτσα:

16 φύλλα φασκόμηλου

3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

100 ml λευκό, ξηρό κρασί

 

Για το σερβίρισμα:

Extra παρθένο ελαιόλαδο

Νιφάδες παρμεζάνας

Λιαστές ντομάτες

Πιπέρι

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για τη γέμιση:

Βράζουμε  νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας αλάτι. Βυθίζουμε το σπανάκι και το αφαιρούμε μετά από 30 δευτερόλεπτα. Το σουρώνουμε καλά και το ψιλοκόβουμε  όταν έχει κρυώσει.

Στραγγίζουμε τη ρικότα από τυχόν υπολείμματα υγρού

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σπανάκι με τη ρικότα, την παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

 

Για τη ζύμη:

Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και εκεί μέσα σπάμε τα αυγά. Με αυγοδάρτη χτυπάμε τα αυγά ενώ τα ανακατεύουμε με το αλεύρι μέχρι το μίγμα να θυμίζει χοντρά ψίχουλα. Στη συνέχεια ζυμώνουμε ως ότου  προκύψει μια λεία, μαλακή ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο νερό, ή αν είναι πολύ υδαρή, διορθώνουμε με λίγο αλεύρι.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.

Την περνάμε από μηχανή ζυμαρικών (αρκετές φορές, διπλώνοντάς την ξανά και ξανά). Το τελικό φύλλο πρέπει να έχει πάχος περίπου 3 χιλιοστά.

Με ένα κου-πατ σε σχήμα καρδιάς  κόβουμε τη ζύμη.

 

Για το γέμισμα:

Βάζουμε στο κέντρο των ζυμαρένιων καρδιών λίγη από τη γέμιση,

Σε ε μπολ χτυπάμε 1 αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρώς τη ζύμη γύρω από τη γέμιση.

Αλείφουμε με το αυγό και μια κενή καρδούλα ζύμης, με τη οποία «καπακώνουμε» τη γέμιση.

 

Για τη σάλτσα φασκόμηλο:

Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το φασκόμηλο και σοτάρουμε για 5-6 δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. 

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.

 

Βράσιμο - σερβίρισμα:

Σε φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε αλάτι και μόλις το νερό κοχλάσει καλά, βράζουμε τα ραβιόλια λίγα-λίγα για περίπου 3 - 4 λεπτά.

Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα προσθέτουμε στη  σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει, ρίχνοντας και λίγο νερό από την κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά . 

Σερβίρουμε σε πιάτα και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο ,πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και τις λιαστές ντομάτες και ρίχνουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.