ZERO WASTE LIVING

Zero Waste Living

Zero Waste δεν είναι ακόμα μια τάση. Είναι στάση ζωής. Είναι ο τρόπος που υιοθετούμε μικρές, καθημερινές συνήθειες, που συμβάλλουν σε έναν καλύτερο πλανήτη για εμάς και τα παιδιά μας!

Zero Waste και στην κουζίνα. Αξιοποιούμε όλα τα υλικά, προσέχουμε πως αγοράζουμε, αποθηκεύουμε, μαγειρεύουμε και σερβίρουμε. Σεβόμαστε την πρώτη ύλη και το περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια όλα και πιο συχνά ακούμε τον όρο Ζero Waste (μηδενικά απορρίμματα) και την προσπάθεια να υιοθετηθούν  νέες, ασφαλέστερες προς το περιβάλλον συνήθειες.

Τι είναι όμως το Ζero Waste;  Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων, Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική μείωση και την εξάλειψη του όγκου καθώς και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών. (www.zwia.org)

Με απλά λόγια, υιοθετούμε απλές, καθημερινές συνήθειες στο νοικοκυριό μας, ώστε να συμβάλουμε σε έναν καλύτερο πλανήτη.

 

Πως;

Αντικαθιστούμε τα προϊόντα μιας χρήσης, με επαναχρησιμοποιούμενα.

Κάνουμε σωστή ανακύκλωση, ξεπλένοντας τις συσκευασίες και απορρίπτοντάς τες στους σωστούς κάδους.

Επανασχεδιάζουμε τη διατροφή μας σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, δηλαδή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων κάνοντας τεράστιο κακό στον πλανήτη. Ξεκινώντας λοιπόν από το ίδιο μας το σπίτι, καταλαβαίνουμε ότι είναι και στο δικό μας χέρι να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Απλά πρέπει να αναλάβουμε δράση με 5 πανεύκολες στην υιοθέτησή τους πρακτικές.

1. Αγοράζουμε μόνο ό, τι χρειαζόμαστε: Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας και κάνουμε μια λίστα αγορών. Αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές. Έτσι, θα ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα και θα εξοικονομήσουμε πόρους.

2. Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα με σύνεση: Φέρνουμε τα παλαιότερα προϊόντα στο μπροστινό μέρος του ντουλαπιού ή του ψυγείου και τα νέα στο πίσω μέρος. Χρησιμοποιούμε αεροστεγή δοχεία για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα ενώ αποφεύγουμε να ανακατεύουμε τροφές με διαφορετική σύσταση και διάρκεια ζωής.

3. Μαθαίνουμε να κατανοούμε τις επισημάνσεις των τροφίμων: Στις συσκευασίες τυποποιημένων τροφίμων, υπάρχουν πάντα οι ημερομηνίες “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή “ανάλωση έως”. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά: Τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά την ημερομηνία “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από”, ενώ η ημερομηνία “ανάλωση έως” μας λέει πότε δεν είναι πλέον ασφαλές ένα προϊόν για κατανάλωση. Προσοχή ποια συσκευασία πετάμε ως «ληγμένη».

4. Στη διατροφή το σωστό είναι να σκεφτόμαστε “μικρά”:  Προετοιμάζουμε και σερβίρουμε την ποσότητα που πραγματικά μπορούμε να καταναλώσουμε.

5. Αξιοποιούμε τα υπόλοιπα: Όταν δεν καταφέρουμε να καταναλώσουμε ό, τι παρασκευάσαμε, ή το καταψύχουμε για αργότερα (αν η σύσταση το επιτρέπει) ή το χρησιμοποιούμε ως left over για την παρασκευή ενός αλλού γεύματος.

Αναλαμβάνουμε δράση κάνοντας μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες που μπορούν όμως να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη.